Prachtstad, winkelstad, cultuurstad

Alkmaar is en blijft Hollands kaasstad. De stad mag zich al jaren één van de beste winkelsteden van Nederland noemen. Dwalend langs de monumenten zult u verbaasd zijn over de schoonheid van het oude centrum. Een Prachtstad die ook nog eens slechts een kwartier rijden van het Noordzeestrand ligt. Amsterdam is op 35 minuten rijden gelegen en binnen 25 a 30 minuten kunt u met de auto in Haarlem zijn. Tevens beschikt de stad over een treinstation.

 

Winkelen, borrelen of museumpje pikken?
Het winkelbestand is uitgebreid. Het is vooral leuk shoppen omdat er vele aparte winkeltjes in de historische panden van de kleine straatjes gevestigd zijn. Eten kan uitstekend op één van de vele terrassen of in de restaurants. Het aanbod varieert van Japans tot Frans en van eetcafé tot luxe restaurant. Voedsel voor de ziel vindt u in het theater, het poppodium, de bioscoop of één van de musea. Alkmaar kent het Hollands Kaasmuseum, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Biermuseum de Boom en het Beatlesmuseum. Bij de rondvaart ziet u de stad weer van een hele andere kant.

 

Kaasmarkt
Iedere vrijdagmorgen van begin april tot begin september is er de kaasmarkt. Van tien tot half een gaan de kaasdragers op het Waagplein aan de slag. Dit bontgekleurde spektakel is wereldberoemd en onlosmakelijk met de stad verbonden.