Als er iemand overlijdt volgt er altijd een verdrietige periode. Naasten hebben tijd nodig om te rouwen, terwijl er ook een heleboel geregeld moet worden. Dat geldt natuurlijk voor de uitvaart, maar ook voor de erfenis. Een erfenis lijkt naast verdriet over het algemeen vooral financieel voordeel met zich mee te brengen, maar dat is absoluut niet altijd waar. Neem bijvoorbeeld de volgende situatie. Na het overlijden van een ouder kampen de kinderen met veel verdriet. Daarnaast komen zij voor financiële keuzes te staan. Het huis erven van een ouder brengt heel veel geregel met zich mee. Want wat gaan we met het koophuis doen? En hoe werkt dat belastingtechnisch? De kinderen kunnen ervoor kiezen om zelf in het huis te gaan wonen, maar vaak wordt ervoor gekozen het huis te verkopen. Hoe werkt dat precies?

 

Woning erven met beneficiaire voorwaarden

Soms is het niet helemaal duidelijk of er nog sprake is van een hypothecaire lening op een woning. U zou voor een erfenis kunnen kiezen met beneficiaire voorwaarden. Dit betekent dat u de woning alleen overneemt als het saldo van de erfenis positief is. Het is van belang dat u een beneficiaire aanvaarding binnen 3 maanden doorgeeft aan de rechtbank.

 

Belasting na het overlijden van een partner of (groot)ouder

Wanneer u een huis erft, kan de rekening van de belasting hoog uitvallen. Hoeveel belasting u moet betalen hangt onder meer af van de WOZ-waarde van het huis. U mag de WOZ-waarde van het voorgaande jaar gebruiken. Bent u van mening dat de WOZ-waarde van het huis te hoog is ingeschat, dan kunt u ervoor kiezen om bezwaar te maken. Daalt de waarde van het huis, dan betaalt u ook minder belasting. De belasting moet binnen 8 maanden na het overlijden van de ouder worden betaald. Is het huis nog niet verkocht en kunt u de belasting niet betalen? Dan is het soms mogelijk om uitstel te vragen.

 

Geërfd huis verkopen met behulp van een makelaar

Advies van een specialist is noodzakelijk. Van Der Borden vertelt u precies hoe u de verkoop van het huis het beste aanpakt. Wij weten met welke zaken u rekening moet houden voor, tijdens en na de verkoop van het huis. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Heeft u vragen of kunnen wij u helpen met het verkopen van een huis? Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel naar één van onze vestigingen. Wij doen ons best om u zoveel mogelijk te ontzorgen in dit emotioneel beladen traject.