Regen, wind, hagel, sneeuw en extreme kou; het zorgde vorig jaar winter voor veel storm- en waterschade.

Het volgende kunt u als huiseigenaar doen om winterschade aan uw huis te voorkomen:

 

- Buitenkraan aftappen en dichtdraaien.
Veel schades ontstaan door bevriezing van leidingen. Er wordt vaak vergeten om de buitenkraan op tijd af te tappen. Dan bevriest het water dat nog in de leidingen zit en scheurt de leiding of drukt deze een verbinding kapot. Draai de buitenkraan open en laat hem open staan. Controleer meteen de hoofdkraan van het water: kan die nog soepel dicht? Leg ook de tuinslang binnen, want ook die scheurt door het uitzettende water.

- Zet de thermostaat laag maar nooit uit.
Zet de thermostaat laag - op zo’n 14 graden. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.
Het vorstsymbooltje is er niet voor niets.

- Check de waterleidingen in onverwarmde kamers, de kelder en de kruipruimte.
Een simpele isolatiebuis kan veel schade en kosten voorkomen. In de bouwmarkten is ook elektrisch verwarmingslint verkrijgbaar.

- Geef uw cv-ketel een onderhoudsbeurt.
Een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan de cv-ketel verkleint het risico op storingen in de winter. Indien uw verwarming borrelende geluiden maakt, wijst dit op lucht in de leidingen. Er wordt dan niet alleen veel warmte verloren maar ook energie doordat de cv-ketel nog harder moet werken.

- Laat de schoorsteen vegen.
Het wordt geadviseerd om minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Met kouder weer gaat, naast de verwarming, de open haard ook weer aan. Een verstopt rookkanaal kan leiden tot een schoorsteenbrand of een koolmonoxidevergiftiging. De brandweer rukt jaarlijks meer dan tweeduizend keer uit voor een schoorsteenbrand.

- Check de dakpannen.
Historisch gezien is er in onze winters vaak kans op een storm. De meest voorkomende schades bij storm hebben te maken met afgewaaide pannen. Als de dakpannen niet goed liggen of scheuren vertonen, dwarrelen sneeuwvlokken gemakkelijk naar binnen. Met als gevolg dat de sneeuw tussen de dakpannen en het dakbeschot terecht komt. Zodra het gaat dooien kan het smeltwater lekkage veroorzaken. De staat van de dakpannen kan op meerdere manieren worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld door het checken van de pannen met een verrekijker vanaf de overkant van uw huis. De staat van een dakpan kunt u ook controleren door erop te tikken na een flinke regenbui, bijvoorbeeld vanuit een dakkapel of raam. Klinkt de dakpan hol, dan is de pan droog. Zo niet, dan zit de pan vol water en is vervanging nodig.

- Maak de dakgoten bladervrij.
Zorg dat water weg kan lopen door de dakgoten vrij van bladeren te maken.

- Dicht kieren en naden.
Kieren en naden zorgen ervoor dat er kou naar binnen kan komen. Het is dus belangrijk dat u u deze kieren en naden dicht kit. Dat kan gemakkelijk met kit of isolatieschuim. Controleer alle ruimtes in uw huis.

- Ventileer uw huis ook in de winter.
In de winter worden de ramen soms dicht gezet en de ventilatieroosters gesloten waardoor het huis niet goed geventileerd kan worden. Het is ontzettend belangrijk om goed te ventileren: vooral als uw huis goed geïsoleerd is. Uw huis ‘ademt’ namelijk minder goed. De gebruikte zuurstof en vocht blijft dan binnen. Vochtige lucht wordt bovendien minder snel opgewarmd dan schone lucht. Zorg daarom voor een goede luchtcirculatie in huis.

 

Bron: AD / Vereniging Eigen Huis