Veelgestelde vragen
U kunt de splitsingsakte zien als een soort wetboek van de VvE. Hierin staat bijvoorbeeld wie verantwoordelijk is voor welk deel van de gezamenlijke kosten, welke delen in het gebouw gemeenschappelijk zijn en een aantal andere regels. Zo weet iedere eigenaar waar hij zich aan dient te houden. Ter aanvulling op de splitsingsakte en het van toepassing zijnde reglement (het witte, blauwe, gele of paarse boekje) kan de vereniging een huishoudelijk reglement opstellen.
Nee, dit kan niet. Iedere eigenaar is verplicht lid. Uw lidmaatschap komt te vervallen bij verkoop van uw appartement.
Na 1 januari 2010 moeten VvE's aan hun inschrijvingsplicht voldoen. Als aan deze plicht niet is voldaan, is de VvE in overtreding en kan een geldboete van maximaal € 16.750 worden opgelegd of een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden.
Voor storingen zijn wij 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.
Het aanhouden van een reservefonds is wettelijk verplicht. Het reservefonds wordt gevormd uit de periodieke bijdrage en wordt in stand gehouden ter bestrijding van andere dan de gewone jaarlijkse kosten. Welk bedrag in het reservefonds aanwezig dient te zijn, wordt bepaald aan de hand van de (meerjarenonderhouds)begroting. Een wettelijke regeling hiervoor is er nog niet, maar zal er naar alle waarschijnlijkheid binnenkort komen.
Hiervoor is toestemming nodig van de ledenvergadering.Een schotel wordt gezien als een bouwwerk (woningwet) en de splitsingsakte zegt 'ieder op-, aan- of onderbouw zonder toestemming van de vergadering is verboden'. Behalve de vereniging zelf, stellen ook sommige gemeentes eisen aan de plaats en constructie van de schotel. Een schotel mag nooit aan de gevel of op het dak geplaatst worden, want dit is gemeenschappelijk eigendom.