Castricum, oorspronkelijk een agrarische gemeente, is inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote forensenplaats. Deze groei is in grote mate het gevolg van de gunstige ligging van Castricum ten opzichte van de grote steden als Amsterdam, Haarlem, en Alkmaar. Castricum heeft een eigen NS station en ligt 30 treinminuten van het centrum van Amsterdam en 10 autominuten van de A9.


De gemeente is uniek gelegen door de scheidingslijn tussen het poldergebied en het Noordhollands Duinreservaat, een schitterend natuurgebied met tal van mogelijkheden voor wandelen, fietsen en paardrijden. Maar ook het strand, beter bekend als Bakkum aan Zee, met ruime parkeermogelijkheden voor auto’s draagt een belangrijke steen bij. Castricum kent ook een aantal zogenaamde “stille” stranden, uitsluitend te voet, of per fiets bereikbaar.


Ook op cultureel gebied heeft Castricum veel te bieden. Kom naar het Huis van Hilde, naast het NS station van Castricum gelegen. Geniet van het archeologische verhaal, de steeds wisselende tentoonstellingen en laat de kinderen deelnemen aan diverse leuke activiteiten en hen op speelse wijze kennismaken met de historie van Noord Holland. 


In de dorpskern worden er tevens gedurende het hele jaar verschillende evenementen georganiseerd. Markten, kermissen en verschillende festivals zijn slechts een greep uit het activiteitenaanbod in Castricum, maar ook voor gezellige horeca moet u in Castricum zijn: een drankje drinken op het strand of in een van de kroegjes behoren allemaal tot de mogelijkheden. Kortom, Castricum leeft en heeft veel te bieden.