Al sinds 1933 dé vastgoedspecialist Twee vestigingen in regio Alkmaar Maar liefst 9 certificeringen

Veelgestelde vragen over het verkopen van uw woning

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het verkopen van een huis?

De exacte makelaarskosten zullen verschillen per makelaar, maar ook welke activiteiten er worden gedaan. Vaak wordt zijn er opstartkosten waarin u moet investeren, zoals uw huis op Funda plaatsen, het plaatsen van een verkoopbord in uw tuin, het opstellen van een publiciteitsplan en het maken van een foto- en/of videorapportage. Het kan zijn dat u deze investering van te voren moet betalen of dat alles bij elkaar wordt samengevoegd wanneer uw huis is verkocht. Wilt u een prijsindicatie? Neem dan contact op met Van der Borden Vastgoedprofessionals en wij zullen alle opties met u bespreken.

Is het mogelijk om mijn huis binnen de familie te verkopen?

Ja, dat is uiteraard mogelijk. Wel is het goed om samen met een makelaar te beslissen hoe de verkoop gaat zijn en aan welk familielid u het huis wilt verkopen. Wilt u uw huis aan uw kind voor een schappelijke prijs verkopen? Of kiest u voor de taxatiewaarde van de woning, waarbij u een deel van de winst dan juist weer schenkt aan uw kind? Aangezien elke situatie verschillend is, is het verstandig om dit persoonlijk met ons te bespreken. Op deze manier kunnen we voor u de juiste deal samenstellen.

Mag mijn NVM-makelaar de prijs bepalen voor mijn woning?

U als verkoper bepaalt in overleg met ons waarvoor u uw woning wilt verkopen. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar u als verkoper bent uiteindelijk altijd degene die het laatste oordeel geeft. Wij adviseren u over de beste vraagprijs voor uw woning, maar soms heeft u als verkoper daar eigen ideeën over.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Op het moment dat wij een bieding ontvangen op uw woning en wij bespreken dit met u, dan bent u nog niet in onderhandeling. U bent pas in onderhandeling als wij reageren naar de biedende partij door een tegenbod te doen.

Mag mijn makelaar doorgaan met bezichtigingen als wij in onderhandeling zijn?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden, omdat beide partijen het eens moeten zijn over de prijs. Daarnaast is het in uw recht om te bekijken of er nog meer belangstelling is. Overigens mag u niet met meer dan één gegadigde tegelijk onderhandelen. Als uw NVM-makelaar moeten wij dit wel duidelijk melden. Vaak zullen wij, als uw verkoopmakelaar, aan belangstellenden vertellen dat uw woning ‘onder bod’ is. Eventuele belangstellenden mogen dan wel een bod uitbrengen, maar het is pas mogelijk met deze kandidaat in onderhandeling te treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde tot geen resultaat leidt. Wij doen nooit mededelingen over de hoogte van biedingen aan kopers, want dit zou namelijk overbieden kunnen uitlokken.

Wanneer ik de vraagprijs op mijn woning geboden krijg, ben ik dan verplicht mijn woning aan deze bieder verkopen?

Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien wordt als een uitnodiging tot het doen van een bod op een woning. Ook als u de vraagprijs geboden krijgt, kunt u beslissen dit bod niet te aanvaarden en te wachten op een hoger bod.

Kan ik de vraagprijs van mijn woning tijdens de onderhandelingen verhogen?

Ja, dat kan. U kunt de vraagprijs verhogen of verlagen. Andersom kan een potentiële koper ook besluiten om tijdens de onderhandelingen zijn bod weer te verlagen. Zodra u als verkoper een tegenbod doet, vervalt namelijk zijn eerder gedane bod.

Mag mijn verkoopmakelaar tijdens onderhandelingen het verkoopsysteem wijzigen?

Ja, dat mag. Het komt soms voor dat er zoveel belangstellenden (meer dan) de vraagprijs bieden, dat u door het bos de bomen niet meer ziet. U kunt er dan in overleg met ons voor kiezen om de lopende onderhandelingen te stoppen en de biedprocedure te wijzigen. Een optie is dan bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. Hierbij hebben alle bieders een gelijke kans om hun bod uit te brengen. waarna u kunt kiezen met welk bod u de onderhandeling in wilt gaan. Zijn er al toezeggingen gedaan voor de wijziging? Deze dient u wel eerst na te komen alvorens het systeem te wijzigen.

Is mijn verkoopmakelaar verplicht om in onderhandeling te gaan met de eerste belangstellende die zich meldt?

Nee, wij hoeven niet in onderhandeling te gaan met de eerste kandidaat die zich meldt of met de eerste kandidaat die een bod neerlegt. Wij bepalen namelijk samen met u als verkoper de verkoopprocedure.

Hoe komt de verkoop tot stand?

Zodra de belangrijkste zaken zijn afgestemd, zoals de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden, worden de afspraken door ons schriftelijk vastgelegd in een koopakte. Ontbindende voorwaarden kunnen heel belangrijk zijn voor een koper, maar deze kunt u als verkoper weigeren. Dus als uw koper een ontbindende voorwaarde wil voor bijvoorbeeld zijn financiering, dan dit direct worden vermeld bij het uitbrengen van zijn bod.

Zodra de koper en u als verkoper de koopakte hebben ondertekend en de koper een afschrift van deze akte heeft ontvangen, treedt de wettelijke bedenktijd van drie dagen in werking. Binnen deze tijd kan de koper alsnog afzien van de aankoop van uw woning. Wordt dit niet gedaan, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer? Dan zal op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaatsvinden bij de notaris.

Zit de makelaarscourtage in de ‘kosten koper’?

Nee. Onder ‘kosten koper’ vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn de overdrachtsbelasting van 2% wanneer er geen uitzondering is, de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor de inschrijving in de registers. Deze kosten zijn voor de rekening van de koper en dus niet voor u.

Als u als verkoper ons als makelaar opdracht heeft gegeven om de woning te verkopen, dan komen de kosten hiervan voor uw rekening. Een NVM-verkoopmakelaar wordt meestal op basis van ‘no cure no pay’ ingehuurd. Dit betekent dat als er uiteindelijk geen koopovereenkomst gesloten wordt, u in principe niets betaalt.

Klanten aan het woord

Bekijk alle ervaringen
8,5 Deskundige beoordeling woningwaarde, snelheid in het maken van afspraken, foto’s en publicatie. Fantastische binnendienst met zeer behulpzame medewerk(sters). Erg behulpzaam en snappen dat er wat spanning komt kijken bij verkoop woning.
Spoorstraat 68 A, Alkmaar
Bekijk alle ervaringen

Recent aanbod

Bekijk alle woningen
Nieuw
Oudorp

Kerklaan 11

€ 395.000 k.k.

59 m2

2 kamers

Nieuw
Alkmaar

Prins Bernhardlaan 2

€ 750.000 k.k.

110 m2

4 kamers

Heerhugowaard

Tamarixplantsoen 189

€ 525.000 k.k.

129 m2

3 kamers

Bekijk alle woningen

Trots dat we onderdeel zijn van