Al sinds 1933 dé vastgoedspecialist Twee vestigingen in regio Alkmaar Maar liefst 9 certificeringen

Veelgestelde vragen over taxatie

Waarom moet u een huis laten taxeren?

Wanneer u een huis wilt kopen en daarvoor een hypotheek moet aanvragen, is het nodig om een taxatie te laten uitvoeren door een gecertificeerde taxateur. Dit is namelijk een eis van de hypotheekverstrekker. Hiervoor bent u bij Van der Borden Vastgoedprofessionals aan het juiste adres. Onze NVM-taxateur helpt u bij het bepalen van de marktwaarde (taxatie) van het huis, passend in de huidige woningmarkt van uw regio. Aangezien dit maatwerk is en wordt bepaald aan de huidige markt kan het betekenen dat de marktwaarde afwijkt van de WOZ-waarde.

Wat is het verschil tussen een marktwaarde en een WOZ-waarde?

WOZ-waarde

Een WOZ-waarde is de waarde van uw woning die wordt gebruikt voor het bepalen van belastingen en heffingen door gemeente en hoogheemraadschap. De bepaling van de WOZ-waarde wordt gedaan door te kijken naar vergelijkbare woningen in de buurt en hier wordt het gemiddelde van genomen. Er wordt geen rekening gehouden met de staat van onderhoud, de omgeving en andere omstandigheden.

De WOZ-waarde wordt altijd genomen van 1 januari het jaar ervoor. Dit kan er dus in resulteren dat de marktwaarde 1 tot 2 jaar achterloopt en kan de WOZ-waarde afwijken omdat er in de huizenmarkt veel prijsschommelingen kunnen zijn.

Marktwaarde

Een marktwaarde van een woning is de waarde van een woning als deze op de markt wordt verkocht en deze wordt vastgesteld met behulp van onze taxateur. Onze NVM-taxateur bezichtigt het huis en bekijkt de plus- en minpunten van onder andere het type huis, de grootte ervan, de staat van onderhoud en de ligging. Aan de hand van de bezichtiging maakt onze taxateur een gedegen marktanalyse en hierbij wordt ook gebruik gemaakt van uitgebreide NVM-tools. De marktwaarde is van belang voor bijvoorbeeld de financiering van een woning.

Afhankelijk van de hoogte van de marktwaarde kan het taxatierapport worden gevalideerd door een taxatie-instituut. Hierdoor beschikken u en uw hypotheekverstrekker over een betrouwbare waarde van de woning.

Verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde

Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde gebruikt.

Wat is een waardebepaling?

Naast de marktwaarde geven wij soms een waardebepaling af. Dit is een grove schatting van de waarde van een woning en niet te vergelijken met de taxatiewaarde (marktwaarde) die wij normaal afgeven. De waardebepaling dient doorgaans als een basis om te komen tot een vraagprijs voor een te verkopen woning.

Wat zijn de kosten van een taxatie voor een huis?

De kosten voor een taxatierapport kunnen verschillen per taxatiebureau en makelaar. Het bedrag ligt vaak tussen €550,- en €1.000,- en is ook afhankelijk van het aantal uur dat een taxateur besteedt aan het maken van het rapport. Goed om te weten is dat de kosten van de taxatie voor u als koper zijn. Deze zijn wel weer fiscaal aftrekbaar.

Wat is een opdracht tot taxatie?

Een opdracht tot taxatie is een opdracht tot het geven van een waardeoordeel van een woning en het uitbrengen van een rapport. Wanneer u een huis wilt kopen, geeft u dus de opdracht voor het creëren van dit rapport.

Een opdracht tot taxatie staat los van een opdracht geven tot het verrichten van een bouwtechnische keuring. De NVM-taxateur van Van der Borden Vastgoedprofessionals biedt u altijd vooraf de taxatie-opdracht ter ondertekening aan.

Kan de taxateur van Van der Borden Vastgoedprofessionals taxeren voor de financiering van mijn woning?

Wanneer u ons als aan- of verkoopmakelaar inschakelt is het niet mogelijk om de taxatie door ons te laten doen. De taxatie moet altijd gebeuren door een taxateur die onafhankelijk is en deze mag dus niet betrokken zijn bij de aan- of verkoop van de woning. Wel kunnen wij u ondersteunen in het vinden van een taxateur die dit voor u kan doen. Wanneer u ons niet inschakelt als aan- of verkoopmakelaar zullen wij de taxatie uiteraard graag voor u verzorgen.

Hoe verloopt een taxatie van een huis?

Nadat de opdracht is gegeven, bezoekt onze taxateur de woning en taxeert deze op een afgesproken tijdstip. Hiervoor heeft de taxateur het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning nodig.

Tijdens een taxatie letten wij op de volgende factoren:

  • De huidige staat van het onderhoud
  • De inhoud en de oppervlakte van de woning
  • De indeling van het huis en of deze functioneel is
  • De constructie en wat de kwaliteit is van de gebruikte materialen
  • De huidige staat van isolatie en energiezuinigheid
  • Verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
  • Wat de ligging en omgeving van de woning is
  • Het bestemmingsplan
  • De huidige marktsituatie

Aan de hand van bovenstaande factoren wordt een taxatierapport opgesteld met daarin de taxatiewaarde van het huis.

Hoe wordt de taxatie vastgelegd?

Onze NVM-taxateur legt na de taxatie al zijn bevindingen in een taxatierapport vast. De kwaliteit wordt gegarandeerd middels het hanteren van een uniform taxatiemodel dat NVM-taxateurs altijd gebruiken. Met behulp van het taxatierapport is het mogelijk om een hypotheekaanvraag te doen of deze over te sluiten. Dit rapport is namelijk altijd nodig voor het aanvragen van een financiering, maar biedt geen garantie dat u de financiering krijgt. Dit is namelijk afhankelijk van uw inkomsten.

Wanneer u verschillende taxateurs de woning laat taxeren, kan het zijn dat de uitkomsten verschillen. Dit komt doordat een taxatie een deskundige schatting is van de waarde van uw woning of de woning die u wilt kopen.

Wat gebeurt er als de taxatie lager uitvalt dan de koopsom?

Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom, dan financieert de hypotheekverstrekker alleen de taxatiewaarde. Dit betekent dat u het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde met eigen vermogen moeten financieren.

Waarom een taxateur van Van der Borden Vastgoedprofessionals?

De taxateurs van Van der Borden blijven zich periodiek scholen, zodat de kwaliteit gewaarborgd is en de kennis actueel blijft. Onze NVM-taxateur beschikt daarnaast over uitstekende referenties en is dus altijd een betrouwbare keuze.

Recent aanbod

Bekijk alle woningen
Nieuw
Alkmaar

Kennemerstraatweg 131

€ 650.000 k.k.

138 m2

5 kamers

Alkmaar

Metiusgracht 14

€ 925.000 k.k.

173 m2

7 kamers

Schoorl

Mollaan 4M068

€ 199.000 k.k.

60 m2

3 kamers

Bekijk alle woningen

Klanten aan het woord

Bekijk alle ervaringen
8,5 Deskundige beoordeling woningwaarde, snelheid in het maken van afspraken, foto’s en publicatie. Fantastische binnendienst met zeer behulpzame medewerk(sters). Erg behulpzaam en snappen dat er wat spanning komt kijken bij verkoop woning.
Spoorstraat 68 A, Alkmaar
Bekijk alle ervaringen

Trots dat we onderdeel zijn van