Al sinds 1933 dé vastgoedspecialist Twee vestigingen in regio Alkmaar Maar liefst 9 certificeringen
Alkmaar Nassaulaan 9
€ 2.250.000 k.k.

395 m2

Wonen

752 m2

Perceel

12

Kamers

Omschrijving

Deze stadsvilla betreft een uniek object waar er geen ander van is in het Alkmaarse.

Het object heeft een grote zeldzaamheidswaarde vanwege de rijk uitgevoerde en nog in vrijwel originele staat verkerende interieur en stedenbouwkundige waarde.

De vrijstaande stadsvilla met stenen bergingen, veranda en carport, heeft meerdere parkeerplaatsen en een zeer fraaie voor- en achtertuin met achterom via de voorkant. De villa is tevens per auto bereikbaar door de ingang aan de achterzijde via de Egelenburgerlaan.

De voortuin is voorzien van een smeedijzeren sierhek welke beschermd is door de gemeente Alkmaar. De achtertuin is voorzien van een riant terras, een grote bergkast en stenen berging (totaal ca. 10 m²).
Via de houten loopbrug loopt u over het water welke in verbinding staat met de Singel. In het tweede gedeelte van de tuin treft u prachtige bomen aan, zoals een oude rode beuk en een grote treurwilg.

Aan de achterzijde staat een tuinhuis met houtkachel, carport en is er nog meer parkeergelegenheid voor meerdere auto’s. Een aanlegsteiger met afdak en berging voor een boot maakt het geheel compleet.

Het perceel aan de achterzijde is afgesloten door middel van een ijzeren hekwerk en poort, bedienbaar via een afstandsbediening en via een app op de smartphone.

Begane grond:
Entree, vestibule, ruime hal met imposant trappenhuis (ca. 23 m²), voorkamer (ca. 33 m²) voorzien van een erker met glas-in-loodramen en originele achterzetramen en biedt prachtig uitzicht over de Singel en het bolwerk. De voorkamer heeft nog de originele plafonnering. Op de vloer ligt een fraaie eikenhouten parketvloer en door middel van schuifdeuren heeft u toegang tot de eetkamer (ca. 29 m²). Deze is tevens voorzien van een eikenhouten parketvloer en aangrenzend treft u de lichte serre (ca. 12 m²) met openslaande deuren naar de tuin. Vanuit de tussenhal heeft u toegang tot diverse ruimten met onder andere een bergkast, garderobekast, sleutelkast, toilet en ruime woonkeuken (ca. 17 m²) met grootmoeders kast, L-vormige keukeninrichting met onderkastjes en granietblad en dubbele rvs spoelbak en schouw. De grote kelder is voorzien van originele fruit- c.q. wijnkasten en in de kleine kelder bevindt zich de cv-installatie. Vanuit de keuken komt u uit in de tuin.

1e verdieping:
Via een vaste trap komt u op de zeer royale 1e verdieping, met maar liefst vier slaapkamers, waarvan 1 in gebruik is als werkkamer (ca. 26 m²). De slaapkamers zijn eveneens voorzien van een eikenhouten parketvloer en er zijn balkons aan de voor-en achterzijde aanwezig. De badkamer is compleet gerestaureerd, maar dan wel in oude stijl met een royale wastafel en ligbad/douche en tweede toilet.

2e verdieping:
Royale 2e verdieping met overloop, twee slaapkamers (ca. 37 m² en 9 m²), waarbij de grootste slaapkamer een balkon heeft. Op deze verdieping is een tweede badkamer met ligbad (whirepool/yetstreamer) en tevens een grote douche, derde toilet en dubbele wastafel. Separaat is er nog een was- en droogruimte (ca. 6 m²).

Zolderverdieping:
Door middel van een vaste trap is de ruime voorzolder (ca. 32 m²) met grote berging (ca. 7 m²) en wederom weer een grote slaapkamer (ca. 34 m²) te bereiken.

Alle verdiepingen zijn voorzien van parketvloeren alsmede deels glas in lood ramen en zeer fraaie gestucte plafonds.

Dit alles is slechts een kleine beschrijving van deze prachtige stadsvilla. Over dit object met zijn rijke historie kan namelijk letterlijk een boekwerk worden geschreven.

Historische beschrijving van het pand

Algemeen
Aan de zuidwestzijde van de Nassaulaan gelegen groot vrijstaand herenhuis uit 1913 met bijbehorend erfafscheiding, brug en tuinhuis. Het pand werd gebouwd naar ontwerp van architect J.C. Leijen uit Bergen (NH) in een door het rationalisme en het traditionalisme beïnvloede bouwtrant. Opdrachtgever was de Alkmaarse uitgever W.K. Kluitman die hier tot 1923 gewoond heeft. Architect Leijen had drie jaar eerder Nassaulaan 19 ontworpen, een herenhuis van vergelijkbare omvang. Ook het naastgelegen Nassaulaan 11 uit 1916 is van zijn hand. De bouwvergunning werd verleend op 12 juni 1913 onder de volgende voorwaarde: “vóórdat met de werkzaam- heden wordt aangevangen, moet een tekening van den voorgevel op een schaal van 1 a 20 ter nadere goedkeuring aan dit college worden ingezonden”.

Op 17 juli ging het college akkoord met het uitgewerkte voorgevelontwerp “onder voorwaarde, dat, mocht na de uitvoering der werkzaamheden aan dit college blijken, dat het rechtergedeelte van den gevel te massaal is in verhouding tot het geheel, alsnog versieringen van gebakken aarde moeten worden aangebracht, ten genoegen van dit college”. Het terracotta ornament in de voorgevel is gezien de stijl uitgevoerd in de fabriek voor terracotta van Willem C. Brouwer in Leiderdorp. De glas-in-loodramen, waaronder een groot bovenlicht in de hal, zijn vervaardigd door het bekende Haarlemse glazenier bedrijf W. Bogtman.

Van 1923 tot 1946 was mr. G.C.B. van der Feen de Lille eigenaar van dit pand.
Hij liet in 1928 de uitgebouwde keuken linksachter verhogen met een slaapkamer (ontwerp: J.C.A. van Reijendam). De volgende eigenaar, Th.J.A.C.M. van Beek, verkocht het huis in 1991 aan G.J. Bak, R.Bakker en R. Mensinga, die het pand als kantoor verhuurden. In 2001 is het pand verkocht om weer als woning in gebruik te worden genomen.

De erfafscheiding voorlangs en rechts van de voortuin bestaat uit een tuinhek die deel uit maakt van de bescherming. Op 12 maart 1914 werd vergunning verkregen voor de plaatsing van het hek. De ontwerptekening van het tuinhek is ongesigneerd. Achter het huis ligt een ruime tuin in Engelse landschapsstijl die zich uitstrekt tot achter de huizen aan de Kennemersingel en de Marienlaan en doorsneden wordt door de Zandersloot. Over deze sloot bevindt zich een loopbrug die in oktober 1913 ontworpen is door architect Leijen. Het jaarlijks recht voor het hebben van een brug over gemeente- eigendom bedroeg 2,50 gulden. De doorvaarthoogte moest gelijk zijn aan die van de brug over de Oude Zandersloot bij het Varnebroek. Voorbij de brug is de achtertuin beplant met diverse loofbomen (o.a.rode beuk en treurwilig) en struiken rond een halfcirkelvormig centraal gazon waarin een houten tuinhuis die evenals de brug deel uit maakt van de bescherming. Langs het gazon en in de bosaanplant zijn slingerpaden aangelegd.

Kenmerken

Prijs
€ 2.250.000 k.k.
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Oppervlaktes en inhoud

Perceel
752 m2
Woonoppervlakte
395 m2
Inhoud
1.800 m3
Buitenruimte
15 m2

Bouw

Type object
Woonhuis
Soort
Villa
Type
Vrijstaande woning
Dak type
Mansardedak

Indeling

Aantal kamers
12
Aantal slaapkamers
6

Ligging

Ligging
Aan water, In centrum, In woonwijk, Vrij uitzicht, Aan vaarwater, In bosrijke omgeving

Tuin

Type
Achtertuin
Staat
Fraai aangelegd
Ligging
Zuidwest
Achterom
Ja

Energieverbruik

Voorzieningen

Soorten warm water
Gasboiler eigendom
Parkeer faciliteiten
Betaald parkeren, Parkeervergunningen, Op eigen terrein

Plattegronden

Documenten

Download
Kadastrale kaart Download