Al sinds 1933 dé vastgoedspecialist Twee vestigingen in regio Alkmaar Maar liefst 9 certificeringen

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Check uw energielabel

Check het energielabel van uw kantoor op de website EP-online. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor, lees dan hieronder hoe u dit aanvraagt.

Heeft uw kantoor geen energielabel?

Uw kantoor krijgt energielabel nadat de energieadviseur heeft gekeken wat de energiezuinigheid is van u kantoor in. Hij maakt bijvoorbeeld een labelberekening als hij vermoedt dat uw kantoor energiezuinig is (A t/m C). Denkt uw adviseur dat uw kantoor niet energiezuinig is (D t/m G)? Volg dan onderstaande stappen om tot een energielabel C of beter te komen.

In 4 stappen naar energielabel C (of beter)

Heeft uw kantoor label D t/m G? Neem dan de volgende stappen om uw kantoor voor 2023 naar energielabel C te tillen.

Stap 1: Vraag een maatwerkadvies aan

Een energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Ook neemt hij op uw verzoek de Erkende Maatregellijsten (EML) mee in zijn advies. Geef aan dat u minimaal energielabel C wilt halen met de maatregelen. Op de EML staan maatregelen waarmee u voldoet aan de Energiebesparingsplicht van het Activiteitenbesluit (Wet milieubeheer). Een maatwerkadvies staat ook wel bekend als een energieprestatieadvies (EPA). Dit advies bevat niet automatisch een energielabel.  Een energielabel kunt u apart laten opmaken, tegen weinig extra kosten.

Stap 2: Verken financiële regelingen

Wij ondersteunen het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Bekijk daarvoor onze subsidiewijzer.

Stap 3: Voer de maatregelen uit

Voer de energiemaatregelen voor 1 januari 2023 uit om tijdig op energielabel C te komen. Zorg zoveel mogelijk voor no regret-maatregelen. Deze maatregelen dragen bij aan een CO2-arm kantoor.

Stap 4: Laat een nieuw energielabel opstellen

Laat een energieadviseur het nieuwe label vaststellen en registeren.

In de praktijk

Benieuwd naar hoe andere kantooreigenaren de sprong naar energielabel C maakten? Lees dan de praktijkverhalen.

Meer weten?

Bron: Rijksoverheid

Neem contact op

Heeft u vragen over deze dienst of over een ander onderwerp? Wij staan u graag te woord.

Neem contact op

Gerelateerde updates

Bekijk alle updates

Comfortabel de winter door!

Hoewel de temperatuur tot verkort nog mild en zelfs warm is voor deze tijd van het jaar, treffen we al voorbereidingen voor het aanstaande stookseizoen. Naarmate het buiten kouder wordt,

NVM Open Huizen Dag op zaterdag 30 september

Voor woningzoekers is de NVM Open Huizen Dag nog steeds de ultieme mogelijkheid om vrijblijvend meerdere woningen achter elkaar te bezichtigen. Onderstaande tips kunt u gebruiken als voorbereiding voor de

Bekijk alle updates