Ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat een frisse en schone lucht in uw woning prettig is maar vooral omdat het gezond is. Daarnaast is onvoldoende ventilatie in veel gevallen de oorzaak van schimmelvorming in uw appartement. Aandacht voor goed ventileren is dus enorm belangrijk en bovendien bespaart u ook nog eens op uw stookkosten, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. Het verwarmen van een woning met een vochtig binnenklimaat kost meer energie dan een woning die van binnen droog is.

 

Hoe kunt u slim ventileren?

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren, mét aandacht voor energiebesparing. Zorg dus dat de productie van vocht zo veel mogelijk beperkt wordt, dat is de eerste winst. Dat betekent bijvoorbeeld dat u de badkamer enkele uren ventileert nadat u heeft gedoucht. Het is niet nodig de ramen voortdurend wijd open te zetten, dat zou namelijk zorgen voor onnodig energieverbruik. Een constante en zwakke luchtstroom in uw huis is het beste, zo wordt de lucht voortdurend ververst en verliest u de minste energie.

 

Hoe werkt natuurlijke ventilatie?

Natuurlijke ventilatie vindt plaats als u klapramen en ventilatieroosters iets openzet. Opent u klapramen en ventilatieroosters in combinatie met ventilatiekanalen die uitkomen op het dak of een buitenmuur, dan zorgt u voor een natuurlijke aan- en afvoer van lucht. Controleer of bestaande ventilatiekanalen niet met kranten zijn dichtgestopt, vervuild zijn door vogelnestjes en of de schuiven van ventilatieroosters open staan.

 

Moeten de ventilatieroosters of raampjes altijd open staan?

Ja, in elk geval een klein stukje. Zorg wel dat u de roosters elk jaar een keer schoonmaakt. Dat geldt ook voor de ventielen in de luchtafvoeren van keuken, wc en badkamer. Vergeet ook de roosters in de buitengevel niet; zij zorgen voor droge kruipruimtes en spouwmuren.

 

U houdt uw slaapkamerraam de hele dag open, is dat verstandig?

Stem de ventilatie af op de omstandigheden. Ruim ventileren op het moment dat er niemand aanwezig is, is onnodig.

 

Moet de afzuigkap altijd aanstaan als u kookt?

Ja, en laat hem na het koken nog een uur aanstaan, zodat overtollig vocht naar buiten kan.

 

Wilt u meer informatie over goed ventileren? Kijk dan eens op de volgende websites, hier vindt u goede en bruikbare tips!

www.milieucentraal.nl

www.woonbond.nl

www.eigenhuis.nl