‘Die glimlach is nog precies zoals vroeger'

 

Heel Alkmaar en omstreken kent Van der Borden.

 

ALKMAAR - Bijna alles is veranderd in makelaarsland, op één onderdeel na; de glimlach van mensen die een woning hebben gekocht of verkocht is nog precies zoals begin jaren tachtig toen Pieter van der Borden junior als derde generatie in het bedrijf kwam. De bedrijfstak Makelaardij van Van der Borden bestaat maar liefst 85 jaar en is een naam die elke Alkmaarder kent. Dat krijg je ervan als je een modern familiebedrijf bent dat innoveert, maar service en aandacht lekker ouderwets laat.

 

 BEDRIJF VAN DER BORDEN

De negentigjarige Jan van der Borden - die tijdens de Tweede Wereldoorlog het makelaarskantoor van zijn vader Pieter senior kwam versterken - herinnert zich de beginperiode nog goed. "De markt lag tijdens en rond die oorlogsjaren zo goed als stil, want wie koopt er nu een woning in onzekere tijden? Geïnteresseerde kopers die van buitenaf met de trein kwamen, haalde ik met de fiets op bij het station."

 

Torenhoog

Jan van der Borden droeg het stokje in 1995 over aan zijn zoon Pieter. "Toen ik hier kwam werken, hadden we nog niet eens een fax! Nu bellen, mailen en appen we onze klanten. Dat is wel een groot verschil met vroeger. Het contact met klanten is minder persoonlijk, dat vind ik weleens jammer. Eind jaren ‘70 waren de rentes torenhoog. Ik zag huizen binnen no time in waarde dalen. Woningen van rond de vier ton zakten zomaar met vijftig- à zestigduizend gulden. Wat dat betreft is de huizenmarkt nooit saai. Internet werd een ideale manier voor makelaars om hun woningen aan te prijzen en zichtbaar te maken via Funda. Na de crisis - vanaf 2014 - is de markt wéér oververhit in Alkmaar. Dit ontstaat vooral door mensen buiten de regio die flink overbieden om maar aan een woning te komen. Het woningtekort is aanzienlijk, dus moet er snel bijgebouwd worden. In rap tempo!"

 

Hecht team

Naast Makelaardij is Van der Borden ook gespecialiseerd in Huur & Beheer. Zo heeft het bedrijf ruim 3.500 woningen in beheer. Verder beheren ze 180 Vereniging van Eigenaren en hebben ze ook ervaring in bedrijfsmatig onroerend goed, projectontwikkeling, grootschalige planontwikkeling en nieuwbouw.

Een uitgebalanceerd team van zeer ervaren medewerkers en jong talent leidt alles in goede banen. Samen vormen zij een krachtig team vol kwaliteit en vernieuwing. “We kennen onze medewerkers persoonlijk en zorgen goed voor ze. Daardoor ontstaat een hecht team en blijven medewerkers lang bij ons werken. Het wordt een beetje familie. Er zit dan ook een brok aan ervaring dat ons door menige crisis heeft geleid. Zelf denk ik nog lang niet aan stoppen. Ik ben nu 59, maar het liefst ga ik tot mijn tachtigste door. Mijn opa zei altijd: 'vakanties en vrije tijd gaan de meeste mensen dood', dus blijf ik maar lekker werken, haha. Vanaf mijn zeventigste wil ik wel minder werken hoor, drie dagen of zo. Elke dag op de golfbaan? Nee joh, dat is niets voor mij. Ik zet mij dan liever in voor de samenleving middels vrijwilligerswerk of iets dergelijks".

 

Goede naam

De oververhitte koophuizenmarkt van nu veroorzaakt de nodige gefrustreerde woningzoekers, maar daarentegen is de huurmarkt zeer gunstig. "We zijn de grootste verhuurmakelaar boven het Noordzeekanaal en verhuren huizen door heel Noord-Holland", zegt Jan-Jaap, die samen met zus Annesophie alweer de vierde generatie Van der Borden in het familiebedrijf vormt. Ook Pieters vrouw Oda werkt mee in het bedrijf op de afdeling P&O. "We bestaan nu 85 jaar en hebben veel vaste klanten. We zien soms verschillende generaties uit een familie bij ons over de vloer komen, dus dat zegt iets over hoe de klanten ons waarderen. En juist in deze tijd kunnen we ons met aandacht en deskundigheid onderscheiden in de markt die krap is."

 

Klaar voor toekomst

In 85 jaar heeft Van der Borden een uitstekende naam opgebouwd, maar het bedrijf blijft continu in beweging om klanten zo goed mogelijk te begeleiden. Annesophie: "Om met de tijd mee te gaan hebben wij een nieuwe huisstijl, gemoderniseerd logo en werken wij met de nieuwste technologieën en mediakanalen. Innoveren staat bovenaan onze agenda. Zo kunnen we als vastgoedprofessional onze klanten goed bedienen en zijn we klaar voor toekomst!"

 

Van der Borden Groep is gespecialiseerd in Woning- en Bedrijfsmakelaardij, Huur & Beheer en
VVE–Beheer. Meer informatie via www.vanderborden.nl, 072 5141000 of wandel één van de kantoren binnen.

Bron: Alkmaar op Zondag, 23 september 2018.